Upprörande namn

Swedbank Arena
AIK:s blivande hemarena Swedbank Arena i Solna ska tydligen få ett nytt namn. Friends Arena och Aftonbladet frågar Black Armys ordf och får ett oerhört korkat och ogenomtänkt svar från honom varvid de slår på stora trumman om att AIK-fansen rasar mot namnet.
Själv är jag också upprörd över namnet men av helt andra anledningar.
I Stockholm får omtyckta platser och byggnader ofta smeknamn och omedvetet eller ej så följer det ett visst mönster. Platser, förorter och byggnader med ett ”riktigt” namn i bestämd form, får ett smeknamn i obestämd form oftas med is på slutet. Bagarmossen blir Bagis, Medborgarplatsen blir Medis, Kanästornet blir Kakis. (den där sista vet jag inte om jag hört, men det funkar bra) Om det riktiga namnet däremot är i obestämd form så blir smeknamnet i bestämd form oftast med an. Henriksdal blir Henkan, Trångsund blir Trånkan, osv.
Med ett arenanamn som blandar Bestämd (Friends) och obestämd (Arena) form blir det stört omöjligt att komma på ett bra smeknamn. Swedbank Arena hade redan börjat att kallas Banken vilket jag tycker låter bra. Skalar vi av Arena på Friends Arena så skulle nog Frendis kunna fungera.
Jag tror nog att det är denna blandning av bestämd och obestämd form som upprör mest även om de flesta supportrarna inte orkar tänka så långt.


Kommentarer

Ett svar till ”Upprörande namn”

  1. […] roligt hur gnälliga alla blir över namnbytet och minns tillbaka till när det blev bestämt att Friends skulle heta just Friends. Det var samma visa […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.