När utspelar sig Karl-Bertil Jonssons Julafton?

Som vanligt kommer tomten och stör när jag vill se Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton. Därför har jag i år som alla andra år fått titta på den senare när alla klapparna är öppnade och julmusten tagit slut. Tack och lov för SVT-Play.

Jag har säkert reflekterat över detta tidigare, men inte grävt vidare eller gjort något stort väsen av det. Men det finns en del tidsmässiga knasigheter i filmen som gör att det är helt omöjligt att tidsplacera den.

Till att börja med så står TV-apparaten på och man kan tydligt höra Bosse Larsson sjunga ”Å Jänta å ja”. Nygammalt som på jularna kallades Julnygammalt. Vilket ger oss ett tidsspann från 1971-1989 vilket inte alls stämmer så bra med resten av filmen. Den känns helt klart äldre.

kbj_tv

 

Backar vi bakåt så började TV-sändas 1956 och det skulle kanske passa bättre. Karl-Bertils pappa var ju dessutom Varuhusdirektör och drog säkert hem en TV därifrån och såg första sändningen.

Men när Karl Bertil sätter sig i taxin för att börja sin julklappsutdelning i slumkvarteren så har bilen gengasaggregat på släp, vilket för oss till tiden för andra världskriget.

kbj_gengas

 

Det fanns säkert någon som använde gengas längre än så, men även taxin de tog dagen efter när Karl-Bertil skulle be om ursäkt hade gengasaggregat och flaggspelen som de får hos någon de besöker har den tyska naziflaggan med bland världens alla flaggor vilket absolut placerar filmen i skiftet mellan 30- och 40-tal och taxeringskalender Karl-Bertil tar från sin far är från 1942.

kbj_taxeringskalender

 

Nu kan man ju tycka att det felaktiga ligger i att ha med TV-apparaten i filmen eftersom allt annat pekar mot tidigt 40-tal. Karl-Bertil har dessutom en affisch med ”En svensk tiger” på sitt rum.

Men jag har boken Sagor för barn över 18 år där Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton finns med och där nämns inte någon tidpunkt för när den utspelar sig, men texten som Tage Danielsson läser i filmen är den samma, så felet ligger i att placera den på 40-talet.

För övrigt kan jag rekommendera Sagan om Busschauffören som tänkte att vafan från samma novellsamling som Karl-Bertil. Den borde det också göras en film av.

Bloggar etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Kul reflection jag är årlig tittare av denna julsaga, har även noterat denna ”tidsmässiga knasighet” Kanske Tage Danielsson gjort det med flit?

    • Gambleputti

      2013-12-25 at 14:17

      Tidsproblematiken finns inte i själva sagan som filmen bygger på, så det är Per Åhlin som gjort filmen som i så fall gjort det med flit. Dessutom är det så uppenbart så jag har lite svårt att tro att det skulle vara ett misstag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑