Hackspettsbonanza

Idag hade jag egentligen inga planer på att titta på fåglar. Jag skulle skjutsa Felle på fotboll och shoppa presenter till alla släktingar som fyller år. Men margarinblandningen på min skogsmatning var slut, så jag bestämde mig i går för att åka dit på morgonen och fylla på.
När jag som vanligt gubbvaknade långt innan klockan ringde så gjorde jag om planerna en smula för att göra ett försök att årskryssa gråspetten som gäckat mig några gånger redan. Varför inte ge den ytterligare en chans att hålla sig borta.
När jag kommer till skogsmatningen norr om Västerås så var det fortfarande mörkt och jag hade gott om tid att lägga ut lite hasselnötter och annat smått och gott till fåglarna, samt slå mig till ro och dricka mitt kaffe och äta min medhavda frukost.
Runt kl 8, när det brukar dra igång så jagade en rovfågel på hygget intill. (troligen en sparvhök. Jag såg den bara som hastigast) Så småfåglarna låg ganska lågt. Några domherrar lockade från andra sidan hygget, en spillkråka lät sig höras och en talgoxe varnade för fullt i granen bredvid. I övrigt var det ganska lugnt.
När rovisen gett sig iväg så kom det dock igång. Nötkråkorna tog för sig av nötterna, mesarna käkade späck och solrosfrön. Sen fladdrade det till ordentligt och fru spillkråka kom fram och flög från träd till träd rakt över huvudet på mig innan hon till slut valde att slå sig ned och smaka på späcket.
spillkråka
 
Det var första gången jag sett en spillkråka ta för sig av upphängt späck och även omdet var en intressant observation så var det inte någon gråspett. Hon fortsatte att hålla mig sällskap ganska obrydd av min närvaro och de större hackspettarna blev fler och fler, men ingen gråspett.
Efter ett tag fladdrade det återigen till lite kraftfullare än när de större hackspettarna byter träd, och den här gången var det en grön spett. Jag hann tänka ”yes” innan jag konstaterade att det faktiskt var en gröngöling. Gröngölingen är inte heller någon vanlig art på matningar så det var egentligen också en kul observation, trots att den mest höll sig i trädtopparna.
När jag sen tittar på späcket igen så sitter det plötsligt en gråspettshona där. Var kom hon ifrån?
Snabbt upp med kameran men hon bytte träd. Fast några trädbyten senare så lyckades jag få ett par suddiga bilder på henne.
gråspett
 
Riktigt mysig morgon i skogen blev det. Gråspett, spillkråka och gröngöling på samma matning. Samtidigt!
Nu hade dessutom mina fötter börjat bli rejält kalla och kaffet var slut, så jag packade ihop mina saker och begav mig till min egen matning för att fylla på med margarinblandning och lite äpplen till trastarna. Jag hade 5 koltrastar där sist och idag var det en björktrast där. Snart dags för en svarthalsad trast att dyka upp där tycker jag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.