Månadens fåglar – Juni 2014

Juni började med att vi åkte hem från Öland och det sista vi gjorde där var att hitta en smalnäbbad simsnäppa som inte simmade utan vandrade omkring på sandbankarna vid Beijershamn och födosökte.
Ölandsresan kändes riktigt lyckad. Inte så många kryss för min del, men för mina medresenärer desto fler. Öland är dessutom så mycket mer än kryss i fågelboken och varje besök ger mig något nytt. Kanske är det dags för ett höstbesök snart.
Väl hemma i Västerås spenderades mycket tid kring Hässlösundet. I VOF hade vi onsdagsvandringar mellan Björnön och Trådarängarna som var omtyckta och välbesökta. Inga riktiga rariteter, men väl lite småovanliga sångare kunde vi leverera. Två trastsångare som sjöng ikapp längs cykelbanan och en flodsångare inte långt därifrån.
skäggmesFoto: Skäggmes i vassen vid Hässlö
Vi hade också ganska gott om strandskator i år, eller så var det bara tillfälligheter som gjorde att jag hade tur att springa på dem.
Veckan kring nationaldagen pågick evenemanget nationalcykelrallyt där Skådarhjälpen samlade in pengar till Sveriges alla ortolansparvar. Det hela gick ut på att skänka en krona per observerad art under en vecka och all skådning skulle ske med cykel eller till fots.
Jag och Benjamin cyklade till Gäddeholm och tillbaka och hängde in en hel del arter på vägen. Jag cyklade också runt en natt för att få in lite mer nattaktiva, men det gick inte så värst bra. Näktergal och kattuggla var väl de mest intressanta.
Mina skogspromenader på lunchrasterna fick räknas med så jag skrotade djupare in i skogen och fick in domherre och lite skogsmesar.
När sommarlovet sedan drog igång skjutsade vi Benjamin till kusinen i Gävle och när vi kom dit fick jag larm om en Jungfrutrana vid Frövisjön. Till Benjamins stora förtret tog jag med mig NPG på drag och hängde in den på vägen hem. Så nu har hon ett tungt X som han saknar.
jungfrutrana
Sommarlov och ledighet för min del gav mig tillfälle att vara uppe på nätterna och nattfågellyssna. Säkra platser varvades med potentiellt bra platser för att få in de nattaktiva fåglarna. Jag fick också med mig min mamma på en tur i Hallstahammars kommun där vi fick in busksångare, kärrsångare, nattskärra, kornknarr och vaktel. Kul att skrota omkring i mina gamla hemmatrakter där jag som ung var ute i andra ärenden på nätterna.
Jag och Benjamin gjorde också ett litet tafatt försök att hitta tjäderhäckningar i Västerås kommun, men det enda vi hittade var ett äggskal. Vilket förvisso antyder att det bör häcka tjäder i närheten, men om ägget kläckts eller rövats av en korp kunde jag inte avgöra och vi hittade ingenting annat som tydde på närvaro av tjäder.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 116
Benjamin: 87

Antal X

Jag: 1 (Jungfrutrana)
Benjamin 1 (Smalnäbbad simsnäppa)

Antal årskryss

Jag: 5
Benjamin: 8

Minnesvärda observationer

  • Jungfrutrana innebar triss i tranor i Västmanland
  • Nattskärra i Hallstahammar
  • Sjukt många kärrsångare och en busksångare i Strömsholm

 
 
 


Kommentarer

Ett svar till ”Månadens fåglar – Juni 2014”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.