Skådning på Järvafältet

Igår larmades en fjälluggla utanför Arboga och ett stort uppbåd skådare från trakten packade matsäck och gjorde sig redo att gå upp i gryningen och eftersöka den idag.
Själv hade jag en sedan länge inplanerad exkursion till Råstasjön, så jag och Benjamin gick också upp före solen och åkte åt andra hållet tillsammans med 8 andra skådare.
Målarten framför alla andra när man åker till Råstasjön är givetvis vattenrall. Under sommaren skygg som få och för det mesta skulkandes i någon vass. Nu på vintern är den desto mindre blyg och söker sig till en matning vid sjöns norra strand.
vattenrall2016
Det är femte året i rad som jag och Benjamin gör denna resa i början av året. I både Råstasjön och Lötsjön hålls vattnet öppet vilket drar till sig en hel del övervintrande fåglar. Mest klassiska parkfåglar som gräsänder, kanadagäss och knölsvan. Men även lite ovanligare arter som ovan nämnda vattenrall, rörhönor och vissa år har mer ovanliga änder slagit följe med gräsänderna.
Utöver detta finns det en rejäl matning vid Råstasjön. En matning som framförallt attraherar koltrast i mängder. Jag slutade räkna när jag kom till 30 och undrade hur de lyckas komma överens. Hemma räcker det med två av dem för att de ska börja slåss om maten. Även om det finns mat i överflöd.
Sumpskogen och den risiga vegetationen längs Råstasjöns norra strand är ett bra tillhåll för lite mer exotiska övervintrare som rödhake och gärdsmyg. Insektsätare som hankar sig fram med vad som bjuds för tillfället. 5 rödhakar och 2 gärdsmygar lyckades vi hitta. En av rödhakarna stämde dessutom upp i sång vilket kändes en smula surrealistiskt i 12 minusgrader.
rödhake_råsta
Efter Lötsjön bestämde vi oss för att åka till 30-meterskärret som ligger bakom IKEA i Barkaby. En plats där det rapporterats både snösiska och vinterhämpling. Inte konstigt att de hade dessa där, med tanke på att Järfälla kommun planterat ett fält med ogräs åt övervintrande fåglar där. Riktigt bra initiativ som fler kommuner borde ta efter.
På lokalen var det trots den bitande kylan full aktivitet på lokala skådare och vi togs emot och guidades ut till en bra obsplats där vi tillsammans rotade fram både snösiska och vinterhämpling tillsammans med gråsiskorna. Några gulsparvar hittade vi också och sen avslutade vi med att titta till den legendariska JOK-matningen. Men någon gulbrynad sparv hittade vi inte denna gång.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.