Tillbaka från en givande exkursion

När jag började blogga om fåglar här var jag nybörjare som skådare även om jag hade en hel del fågelkunskaper med mig från barnsben.
För mig handlade nybörjarskapet mer om att lära mig språket och jargongen än att lära mig om fåglar. Vad gör en skulkig fågel? Vad är jizz osv. Läten var också något jag var novis på. Eftersom jag tyckte och trodde att alla andra kunde alla läten så var det något jag la enormt mycket tid och träning på.

När jag väl kom på att jag inte alls var någon novis längre så började mitt intresse av att dela med mig av min kunskap så sakta att spira. Jag tror också att det faktum att jag egentligen är ganska ny som fågelskådare gör att jag kan relatera till fallgropar som nybörjare stöter på. Att ständigt försöka förklara det som mer erfarna ser som självklart.

Kort och gott gillar jag att visa upp fåglar och fågellokaler och att försöka entuiasmera folk in i fågelintresset.

Idag drog vi ut på det vi kallar Rovfågeltur i vår förening. Det är ingen renodlad rovfågelexkursion, men vi rör oss i kulturlandskapet och på slätten runt Västerås och där har vi goda möjligheter att hitta övervintrande rovfåglar. Många rovfåglar flyttar och ville vi ha en ren rovfågelexkursion så vore det bättre att välja en annan tidpunkt.

Havsörn, kungsörn, ormvråk, fjällvråk och tornfalk är de arter som man har störst sannolikhet att få se nu på vintern och vi gör allt för att kunna leverera dessa.

Kungsörn är helt klart den svåraste av dessa och det är tillfälligheter som gör att man ibland lyckas. De andra 4 arterna är dock lite enklare och de håller jag oftast koll på genom några förberedande turer veckorna innan exkursionen.
I år hade jag också förhoppningar om att hitta en sånglärka eller en tofsvipa eftersom vintern varit löjligt mild.

Vägen jag valt skulle ge chans på kungsörn på åtminstone 3 platser och garanterat fjällvårk, ormvråk och havsörn. En tornfalk var observerad av mig och Benjamin för en vecka sedan och om vädret var ok och falken hungrig skulle vi nog kunna hitta den också.

Det gick faktiskt vägen. Vi hittade en kungsörn på det första potentiella stället och tornfalken kom fram till slut trots att jag började misströsta i den kalla vinden.
Det är en speciell känsla när man lyckas leverera de arter deltagare på exkursioner förväntar sig. Är man som jag väldigt intresserad av det jag gör så är det heller inte så svårt. Att förbereda en exkursion är inte något jobbigt slit som måste göras.

Det är en rolig sysselsättning som ger mig glädje. Då får jag chans till primärskådning för mig själv eller tillsammans med Benjamin. Under själva exkursionen så är det sen trivselskådning som gäller.

Ordlista

Primärskådning – Att skåda själv och leta efter fåglar som ingen annan hittat.
Trivselskådning – Social skådning tillsammans där sällskap, fika och umgänge är lika viktigt som fåglarna.
Sekundärskådning – Att åka och titta på fåglar som någon annan redan hittat. Exempelvis åka på ett larm.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.