Tornseglarholkar på gång

Under sportlovet pågår ingen ordinarie naturskola, men vi är ute en hel del och jag har kikaren med mig och håller ögon och öron öppna efter vårtecken.
I fågelklubben jag är med i har vi ett litet projekt för att värna om våra tornseglare som minskar i hela Europa. Jag var med att sparka igång det projektet och då hade jag en idé om att skolor skulle vara lämpliga att kontakta för att sätta upp tornseglarholkar på. Tornseglarna kommer sent till oss och häckningen sker på sommaren när verksamheten på skolorna är som lägst.
Efter det har projektet mest gått på sparlåga. En holkgrupp som snickrar holkar har gjort holkar till bönder som de satt upp på lador där det tidigare häckar tornseglare. Lite enklare uppföljning har också skett, men inget djupare arbete.
Därför var det en glad överraskning när en från holkgruppen på årsmötet meddelade mig att de hade tre holkar klara för uppsättning på min skola.
Det var dock med stark betoning på överraskning, för jag hade faktiskt glömt att jag erbjudit en plats för holkarna och jag hade inte kollat om det var ok.

Tornseglarholkar ska sättas upp högt minst 5 meter ovan marken med fri inflygning och helst inte på en direkt solbelyst plats. Vi har en balkong som inte används i någon jättestor utsträckning, även om en del elever på fritids börjat att hitta ut dit. En meter in från det utstickande taket ligger en balk som blir perfekt att sätta upp holkarna på tycker jag. Precis lagom långt in för att slippa direkt sol.
Nu har jag en mycket tillmötesgående rektor som tycker om att man har idéer och projekt, så det gick ganska snabbt att få ett ok.
I morgon har vi ingen utflykt eller större aktivitet inplanerad så då blir det perfekt för mig att sätta upp holkarna.
 


Kommentarer

2 svar till ”Tornseglarholkar på gång”

  1. Profilbild för Bengt Green
    Bengt Green

    Berätta! Vad hände sen med tornseglarholkarna? Jag har ett liknande projekt på gång.

    1. Profilbild för gambleputti
      gambleputti

      Jag hade några tornseglare i höstas som spanade in holkarna, men inga nu i vår.
      Just nu bor det dock ett talgoxpar i en av holkarna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.