Hindra andra att se vad du skriver på Facebook

Facebook

Den senaste tiden har Fecbook gjort en hel del ändringar och bland annat har möjligheten att prenumerera (att följa någon utan att vara vän) och att posta inlägg publikt skapat en hel del oro bland många användare.

Detta har i sin tur skapat en massa rykten och bland annat sprids det en massa klippa och klistra statusar där man uppmanas att sluta prenumerera på folk, vilket i princip bara leder till att man inte ser några fler kommentarer och statusuppdateringar från den personen.

Vill du hindra folk från att se vad du skriver på Facebook ska du följa nedanstående steg för snabbast effekt.

1. På Facebooks startsida finns en liten meny längst uppe till höger med ditt namn, starsida och en liten nedåtpil.

Facebook meny

2. Klicka på den lilla nedåtpilen och en meny fälls ned

Facebook meny

3. Klicka på ”Logga ut”

Nu kommer ingen att se något du skriver

Vad jag vill säga med detta är att Facebook är en social mötesplats och hela poängen med Facebook är att det man skriver och säger ska synas. Det kräver förvisso av användaren att man kanske tänker både en och två gånger innan man klickar på skicka och det är nog där facebook har sin största brist.

Sen kanske man inte vill visa allt man skriver för allt och alla, men det finns lösningar för det också. Facebook är mycket flexibelt.

Sociala Sussi har skrivit en enkel guide för hur man kontrollerar och ändrar sina egna sekretessinställningar.

Om man vill frångå dem för ett specifikt inlägg så kan man göra det också

Klicka bara på den lilla menyn bredvid ”Skicka”

Där kan du välja att posta inlägget som ”offentligt” för ”vänner”, anpassat eller för vissa specifika listor (egna och autogenererade)

FB-listor

Väljer du anpassa kommer du vidare till ett nytt val där man kan vällja vem eller vilka som ska se det man skriver, eller vem eller vilka som INTE ska se vad man skriver.

Redigera sekretess på Facebook

I menyn ”Dessa personer” finns 4 val Vänners Vänner, Bara Vänner, Vissa personer, och Bara jag. (Varför det sista alternativet finns är en gåta)
Väljer man Vissa personer får man ytterligare ett fält och där kan man fylla i namnet på de vänner man vill visa inlägget för.

Vill man dölja inlägget för några personer gör man det under ”Dölj detta från” på samma sätt.

Lätt som en plätt, lär du dig detta behöver du aldrig vara orolig för att chefen ser när du gnäller på honom eller att farmor upptäcker att du är på fest när du tackat nej till fika för att du har så mycket med jobbet.

Bloggar etiketter: , , ,

9 Comments

  1. Kohinoor Bergetsljus

    2011-11-08 at 11:59

    Men alltså om man har en vän som man vill vara vän med men som man inte vill ska se ens inlägg hur hindrar man det och hur hittar jag till rutan ovan dvs ”redigera sekretess”

    Tack för bra hjälp! :)

    • Du hittar rutan ovan genom att klicka på ”anpassade” i menyn bredvid knappen ”Skicka”
      Genom att lägga till folk i listor så kan du sortera dina vänner. På så sätt kan du t ex skapa en lista för alla dina närmaste vänner.Sen kan du under sekretessinställningar (klicka på den lilla pilen bredvid ”startsida” längst upp till höger) ställa in dina standardinställningar så att det du postar som standard bara visas för dina närmaste vänner.

  2. när man har anpassat en status så bara nån specifik person kan se,hur är det då om den personen gör en kommentar på ens status,är det fortfarande bara den specifika personen som man anpassat som ser kommentarerna eller kan vem som helst se det?

    • Gambleputti

      2012-12-30 at 12:46

      Hur det blir med kommentaren vet jag inte, men statusen ser bara den specifika personen.

  3. Isabella Karlsson

    2013-08-28 at 23:19

    Jag vill skriva en status från min mobil, men när jag ska redigera vilka som kan se min status finns inte ”anpassa” alternativet som jag vill använda. Finns inte det alternativet på mobiler? Det vore konstigt isåfall, vad ska jag göra?

    • Gambleputti

      2013-09-07 at 22:25

      Nu har det gått ett tag sedan jag skrev detta och facebook har ändrat en hel del. I mobiler kan man också styra detta, antingen facebooks standard som ofentlig, vänner osv eller bara till listor som man antingen skapat själv eller autogenererats av facebook. Längst ned i högra hörnet där du skriver inlägg kan du välja detta.

  4. Om jag väljer ”Vissa personer” och väljer en fyra-fem stycken som kan se mitt inlägg. Kan de då se vilka andra jag valt ut, som ska få se det? Testade, och på min sida kommer alla namnen upp på dem vid mitt inlägg, när jag för pilen över ”delningstecknet” under kommentaren. Men det kanske bara är jag som kan se det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2017 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑