Månadens fåglar – januari 2020

Januari går ganska mycket på rutin för mig. Ny årslista som ska fyllas och en hel del fasta aktiviteter som ska genomföras. I år dök det dock upp lite rariteter som gjorde att jag och Benjamin fick chans till lite spontanitet bland alla rutinerna.
Den första januari ska det årskryssas och oftast brukar det för mig innebära ett genrep inför det kommande artrallyt. I år hade vi dubbel anledning att genrepa eftersom vi hade valt att gå under artrallyt. Därför testade vi en sträcka som utgick hemifrån oss och nu ville vi se hur långt vi rimligen skulle kunna gå under en dag. Det gick rätt bra och vi kunde konstatera att en promenad genom stan och ut till Björnö skulle kunna klaras ganska lätt. En hel del fågel lyckades vi också hitta, men mest det förväntade. Dagen började med en fin obs på en gröngöling som födosökte på en gräsplan inte långt hemifrån.

Kryssrevancher

Större turturduva har gäckat mig och Benjamin länge. Första försöket gjorde vi uppe i Piteå 2012 eller 2013. Förra året gjorde jag 5 försök på 3 duvor, så det började kännas en smula tröstlöst.
Den sista duvan från förra året var dock kvar i Kristinehamn. Dessutom verkade den riktigt stationär och pålitlig.
Den 4 januari gav jag och Benjamin och två andra skådare oss iväg mot Värmland och den här gången behövde vi inte slita hårt. Vi parkerade oss i korsningen intill den matning där den brukar dyka upp och exakt samma tid som dagen innan kom en fågel flygande med obekant jizz. Nu kommer den ropade jag trots att jag inte var helt säker. Min känsla var dock rätt. Det var den som kom lågt mellan husen och landade i trädet intill matningen. Efter sex tröstlösa försök kunde jag äntligen få mitt X på fågeln.

Dagen efter smällde det till igen. En svarthalsad trast hittades i ett industriområde i Akalla utanför Stockholm. Även svarthalsad trast har gäckat mig en smula. Jag tackade nej till att åka på en i Kristinehamn för flera år sedan med att den dyker snart upp på kortare avstånd. Det tog ett tag innan det gjorde det. Förra året åkte vi ner till Katrineholm och lite till för en. Den såg vi, men granskningen av bilder gjorde att den senare bestämdes till en hybird.
Därför var det ganska skönt att svänga in vid en hamburgerrestaurang i en Stockholmsförort och gå några hundra meter för att hänga in detta X. Naturupplevelsen i det krysset låg mer i att studera människors flockbeteende. Ganska kul faktiskt.

Artrally

Årets artrally var det första med en ny EKO-klass. Ta dig fram utan motor och leta arter är enda kravet. Flera lag valde att cykla, men ett lag från Hallstahammar och vi valde att gå. Eftersom det var första året vi gick så hade vi lågt ställda förväntningar. Rekordet för lag som går är 40 arter och det visste vi att vi skulle kunna klara om allt stämde. Tyvärr dippade vi på turkduva ganska tidigt, men vi höll modet uppe och knatade vidare.
2,3 mil gick vi och 39 arter fick vi ihop. Vi dippade på turkduva, rödhake, gråsiska och dubbeltrast vilket bevisar att 40+ arter inte är något orimligt mål.
Bästa fyndet var en skogsduva mitt i Vasaparken. Ett riktigt tungt fynd i betongen måste jag säga.
Vi avslutade i skogen och fick in kungsfågel och stjärtmes, men övriga skogsmesar missade vi. Därför har vi redan planerat in en ny startplats och sträcka att gå nästa år och då ska vi nog lyckas nå 40+ arter.

Exkursioner

Vi startar alltid året i VOF med en exkursion där vi letar övervintrare. Tidigare år har vi besökt Solna och Råstasjön, men de senaste åren har vi valt Ekeby våtmark utanför Eskilstuna. En mysig lokal som oftast bjuder på trevliga änder och smådopping.
I år var vädret inte det bästa och på hemmaplan hade en berglärka upptäckts i Asköviken. En riktig raritet hos oss. Bara ett fåtal fynd i Asköviken och enligt artportalen endast 7 observatörer som sett den där. En del fynd var äldre och det var säkert fler som sett den. Jag var dock en av de 7 som sett den tidigare. En ganska rolig historia i sig när jag kryssade den.

Mot slutet av månaden drog jag med mig Unga fågelskådare till Råstasjön. Det är ett nystartat nätverk för skådande ungdomar i Västmanland.
Vi parkerade i ena ändan av Lötsjön i Sundbyberg och gick slingan runt de två sjöarna. Någon vattenrall sågs inte till, men väl en hel del annat och de isfria sjöarna bjöd på en hel del övervintrande änder. Bland annat snatterand som inte brukar övervintra i så stor utsträckning på våra breddgrader.
Mellan dessa aktiviteter har det inte funnits så värst mycket tid för skådning. En liten tur för att försöka hänga in en hökuggla och spana efter rovfåglar har jag hunnit med och en och annan fågel har flugit över skolgården också.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 77
Antal X: 2
Antal årskryss: 77

Minnesvärda observationer
  • Äntligen större turturduva
  • Svarthalsad trast
  • Berglärka i Asköviken igen
  • Skogsduva i Vasaparken
  • Kattuggla på skolgården

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.